Testiran Captur!

Renault Captur 1.5 dCi Dynamique

4973
|
4. rujna 2016.

Klasi gradskih SUV-ova, koju je pokrenuo Nissan Juke, pridružila se i Renaultova uzdanica imena Captur. Nakon objave prvih službenih fotografija i predstavljanja na Salonu u Ženevi Renault nastao je veliki interes javnosti za novom Renaultovom uzdanicom. Svaka nova informacija dočekivala se s velikim zanimanjem. Prema tim reakcijama čini se da je Renault, opet, napravio dobar posao no to će s pravom moći potvrditi tek prodajni rezultati ali ne sumnjamo da će oni biti dobri. Prije svega to se odnosi na Europsko tržište. Zanimljivo je istaknuti da će se u Južnoj Koreji Captur prodavati pod „značkom“ Samsunga i imenom QM3.

No vratimo se mi Capturu s kojim smo se mi družili. Radi se o verziji s provjerenim 1.5 litarskim dizel motorom koji razvija 90 KS i 220 Nm okretnog momenta koji razvija pri 1.750 okr/min. Vjerujemo da će ovaj motor biti i najčešći odabir jer uz dobre performanse troši na kapaljku pa je vrlo lako postići potrošnju od oko 5 litara. Paket opreme Dynamique, koji je i najbogatiji, donosi sve bitno. Na popisu opreme nalaze se: automatski klima uređaj, upravljač i ručica mjenjača presvučeni kožom, senzor za kišu i svjetla, aluminijski naplatci 17, multimedijski sustav MEDIA NAV s ugrađenim 7" zaslonom osjetljivim na dodir, maglenke sprijeda s funkcijom praćenja smjera upravljača u vožnji.

Izvana

Nasmiješeno i pitomo „lice“ Captura plijenilo je pozornost prolaznika kamo god smo pošli. Dodatnu dozu atraktivnosti svakako daje i dvobojna karoserija u narančasto-crnoj kombinaciji koja ovom automobilu izvrsno pristaje i daje mu dodatni šarm mladenačke razigranosti.

U odnosu na Clija, Captur je duži za 6 cm (412 cm) i od tla je udaljen 20 cm što mu daje veliku praktičnost pri vožnji gradom (visoki rubnjaci i ležeći „policajci“), a i za izlazak u prirodu. Naravno, Captur nije terenac i od njega se niti ne očekuju velika terenska svojstva ali će vas bez problema dovesti do vašeg omiljenog izletišta u prirodi i na mjesta na koja ne bi mogli doći, recimo, s Cliom. Bez obzira na to ipak treba naglasiti da je primarno okruženje ovog SUV-a grad (budimo realni i većine ostalih SUV-ova pa i terenaca). Captur je u gradu vrlo okretan i tu mu je od velike pomoći krug okretanja od samo 10,4 m, a upravljač između dvije krajnje točke zahtjeva tek 2,7 okreta.

Iznutra

Unutrašnjost Captura osvaja svojom prostranošću i praktičnim detaljima. Interijer je sličan onome u Cliju ali je obogaćen brojnim pretincima za odlaganje sitnica. Posebno nam se svidjela ladica na mjestu uobičajenog pretinca za rukavice obujma 11 litara u koju, među ostalim, mogu stati tri boce od po pola litra. Stražnja klupa je pomična za 7,5 cm te se tako stvara dodatni prostor za koljena koji onda iznosi 21,5 cm. Zbog toga prtljažni prostor može varirati između 377 i sjajnih 455 litara. Praktičnim rješenjima tu nije kraj. Izdvojili bi i praktične presvlake "Zip Collection" (Dynamique) koje se mogu lako skinuti i oprati na temperaturi do 30 ⁰ C

Središnjim grebenom dominira već dobro poznati sustav MEDIA NAV s ugrađenim 7" zaslonom osjetljivim na dodir koji objedinjuje navigaciju i glazbeni uređaj s USB utorom. Ovaj sustav dolazi serijski tek u paketu opreme Dynamique, dok je kod Clija on serijski već od drugog paketa Expression.

Za upravljačem

Pozicija za upravljačem je odlična. Lako je pronaći optimalan položaj sjedenja što dodatno olakšava upravljač podesiv po visini i dubini. Preglednost je zbog povišenog položaja sjedenja također pohvalna. Dojma smo da A nosač krova manje ometa preglednost nego kod Clija, a i preglednost unatrag je bolja zbog nešto većeg stražnjeg, a i zadnjih bočnih prozora. Captur je vrlo lagan za vožnju, nezahtjevan i ugodan. Izraženije naginjanje u oštrim zavojima je očekivan zbog višeg težišta tako da ga najbolje možemo okarakterizirati kao obiteljsko vozilo. Pouzdani 1.5 dCi motor je dobra mjera Captura. Podatak o ubrzanju od 13,1 s govore da se ne može o spektakularnim ubrzanjima ali su ona za ovu vrstu vozila vrlo dobra, a važnija su međuubrzanja i elastičnost motora koja je odlična i ne zahtjeva često posezanje za ručicom mjenjača koja odlično „leži u ruci“. Osmjeh na lice izazvati će rijetki posjeti benzinskim postajama jer je Captur s ovim motorom vrlo štedljiv. Ranije smo spomenuli, ali vrijedi opeet istaknuti da se s lakoćom može postići potrošnja od 5 lit/100km. Autonomija bi bila i veće da obujam spremnika nije samo 45 litara.

Subjektivnog smo dojma da je sjajni dio plastike na donjem dijelu upravljača nepotreban jer se na njemu vidi svaki otisak prsta. Ranije smo imali priliku voziti Clio u varijanti s plastikom u boji slonove kosti na kojoj ti tragovi nisu bili toliko očiti.

Kao zaključak možemo reći da je s Capturom Renault napravio dobar posao. Kvalitetan, praktičan i lijepo dizajniran automobil koji privlači poglede po fer cijeni koja je u prosjeku nešto preko 3.000 KM viša od istovjetno motoriziranog i opremljenog Clija.