Što je „Regrooving“?

Jesu li vaše gume doista nove?

4763
|
18. rujna 2016.
Nova gumaZnate li što je „Regrooving“?  „Regrooving“Naknadno brazdana gumaKamionska guma
Nova guma
Znate li što je „Regrooving“?
„Regrooving“
Naknadno brazdana guma
Kamionska guma

Guma je jedan od najvažnijih dijelova automobila koji izravno utječu na sigurnost u prometu. Da bi i približno dočarali važnost guma treba istaknuti da je samo mala površina gume u svakom trenutku u kontaktu s podlogom. Ta mala površina mora u svakom trenutku prenijeti snagu motora za ubrzavanje vozila, usporiti i zaustaviti vozilo te držati ga u željenoj putanji na cesti.

Da bi za svoj novac dobili kvalitetnu gumu koja je neupitno nova svakako izbjegavajte kupovinu putem malih oglasnika i neprovjerenih prodavača.
Znate li što je „Regrooving“? „Regrooving“ ili brazdanje, postupak je kojim se istrošenim gumama uklanja sloj na utorima, ne bi li se stvorio “novi” profil naizgled dovoljan za sigurnu vožnju. Upravo se uz pomoć ova dva elementa može provjeriti istrošenost gume, odnosno kada se dubina profia izjednači s dubinom vertikalnih utora trebalo bi zamjeniti gumu. Ovim načinom se lažira pravo stanje gume.

Na videu u nastavku možete vidjeti dodatno rezanje bočnih utora koji vrlo vješto mogu zavarati neiskusno oko.

Guma prikazana u videu nakon “Regrooving” postupka mogla bi ugroziti nemali broj života jer običan kamenčić pri većoj brzini može uzrokovati pucanje, a upitno je koliko su milimetara nevješti “majstori” uklonili, odnosno jesu li oštetili nosivu strukturu.

Kao i svi drugi elementi automobila i guma se troši te gubi svoja najvažnija svojstva neophodna za sigurnu vožnju.

Promjena guma je prilična investicija koja opterećuje kućni budžet pa ljudi ponekada pribjegavaju „jeftinijim“ riješenjima kupovanju polovnih guma sumnjive kvalitete. Napominjemo da takvim postupcima ugrožavate sebe i druge sudionike u prometu.

Danas na tržištu ima guma širokog cjenovnog raspona, a imajte na umu da je i najjeftinija nova guma daleko bolja i sigurnija od gume sumnjivog porijekla.
Budite oprezni jer guma glavu čuva!