Ljetne gume

Kada i zašto staviti ljetne gume

10762
|
17. travnja 2015.
Kada i zašto staviti ljetne gume

Često pitnje koje postavlja većina vozača je ono kada koristiti ljetne gume i mogu li se zimske gume koristiti i kroz topliji dio godine. Zakonski su tu stvari potpuno jasne. Zimske gume u BiH su obvezne od 15.11. do 15.4. i najjednostavnije je se voditi tom obvezom.

Nisu rijetki vozači koji razmišljaju na način da su zimske gume "bolje" od ljetnih. Istina je ta da su zimske gume "bolje" od ljetnih samo i isključivo u zimskim uvjetima u prometu. Razlog zbog kojega je to tako je vrlo jednostavan. Zimske gume su napravljene od smjese koja ostaje mekana i čuva svojstva pri nižim temperaturama dok se ljetne gume rade od takve smjese koja je postojana pri višim temperaturama.

U ljetnim ujetima neusporedivo bolja svojstva i sigurnost pružaju ljetne gume. Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Da zaključimo, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive. Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak. Kako smo naveli, zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume.

Gume koje na sebi nose oznaku M+S (Mud + Snow), mogu označavati cjelogodišnju gumu, ali i zimsku gumu. Razlika je u tome što će zimska guma pored te oznake imati označenu pahuljicu snijega. Cjelogodišnje gume ipak mogu poslužiti kao kratkoročno rješenje, ali u zimskim mjesecima, odnosno ispod 7 stupnjeva Celzija one ne reagiraju dobro kao zimske, a u ljetnim (iznad 7 stupnjeva), one reagiraju lošije nego ljetne gume.

Kako smo naveli da je u BiH zimska oprema obvezna od 15.11 do 15.4. iduće godine. Dakle, iako zakon nije svemogući, budite odgovorni i prilagodite vaše vozilo uvjetima na cesti, odnosno kada ste sigurni da temperature ukazuju na potrebu za ljetnim gumama, no nikako prije 15.4.

Posjetite GUMA M web shop www,cijenaguma.ba i odaberite iz naše bogate ponude gume za svoje vozilo ili posjetite GUMA M centre u Mostaru, Sarajevu i Tuzli.