Nakon poplave

Što s poplavljenim automobilom?

7424
|
21. svibnja 2014.
Što s poplavljenim automobilom?

Zbog poplave katastrofalnih i nezapamćenih razmjera koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu stradali su mnogi životi, a skoro milijun stanovnika je raseljeno. Trenutno je materijalna šteta u drugom planu i nije procjenjena ali za očekivati je da će se mjeriti u milijardama eura. Trenutno su prioriteti spašavanje i zbrinjavanje ugroženih ljudi i sanacija stambenih objekata ali će u skorije vrijeme doći i pitanje sanacije automobila. U nastavku ćemo donijeti neke preporuke za vlasnike vozila koji su oštećeni tijekom ovih poplava.

Nažalost mnogi vlasnici automobila zahvaćenih poplavom morat će se pomiriti s činjenicom da su im automobili potpuno uništeni te da ih se neće moći (niti će to biti financijski oportuno) popraviti. Vlasnici čija su vozila kasko osigurana prvo moraju kontaktirati svog osiguravatelja da dobiju točnu informaciju o mogućoj nadoknadi štete. Dobro je i preporučljivo je fotografirati vozilo prije njegovog otvaranja.

Ne pokušavajte odmah pokrenuti motor!!


Ne može se donijeti opći zaključak o tome kako je poplava utjecala na automobil. To prije svega zavisi od toga radi li se u starijem ili novijem i modernijem automobilu. Starija vozila koja namaju puno sofisticiranih komponenti (elektronika, visokotlačne pumpe, turbine, injektore ,...) imaju daleko više izgleda da se uspješno poprave.

Moderniji automobili su daleko osjetljiviji i preporučuje se da ih pregleda i provjeri stručna osoba. Prvo je potrebno odrediti do koje razine je automobil bio u vodi. Ako je to do sredine visine kotača s automobilom bi trebalo biti sve uredu. Ako je razina vode bila viša potrebno je definirati točno o kojoj je visini riječ. To će se moću utvrditi po tragovima prljavštine i blata kako na vanjsom dijelu vozila tako i u kabini. Vrlo preporučljivo je pustiti nekoliko dana da se voda, koliko je to moguće, ocjedi. Od pomoći će biti i sunčano vrijeme koje se najavljuje za naredne dane.

Prije bilo kakvog zahvata na automobilu potrebno je ukloniti akumulator.

Sva elektronika koja je u trenutku plavljenja automobila bila pod naponom je trajno oštećena, a za djelovi elektronike koji nisu bili pod naponom postoji mogućnost da nisu oštećeni ili da se mogu popraviti. Za automobile koji su bili u potpunosti pod vodom ili većim svojim djelom sigurno se voda zavukla u sve njegov dio, a najranjiviji su svakako motor, elektronika i električne instalacije. Svu elektorniku je potrebno izvaditi iz automobila, potpuno je osušiti i prije povezivanja nasprejati adekvatnim kontakt sprejem. Ovo iso vrijedi i za sva rasvjetna tijela na vozilu, te LED svjetla ukoliko ih vozilo ima. Električne instalacije je neophodno detaljno i kvalitetno pregledati te po potrebi zamjeniti novim jer voda i struja su vrlo opasna kombinacija te mogu uzrokovati i požar.
Motor vozila je potrebno DETALJNO otvoriti i očistiti bez obzira je li on bio pokrenut ili ne u trenutku poplave. Isto tako je potrebno otvoriti i očistiti spremnik goriva. Nikako se ne smije preskočiti detaljan pregled, čišćenje i podmazivanje prijenosnog sustava i sustava za kočenje. 

Čišćenje unutrašnjosti vozila

Da bi se unutrašnjost vozila kvalitetno očistila potrebno ju je potpuno rastaviti, odnosno ukloniti sjedala i sve tapacirunge i ostale elemente. Nakon potpunog sušenja i čišćenja neophodna je i dezinfekcija unutrašnjosti.

Važno je ne zaboraviti da i nakon potpunog čišćenja i kvalitetno odrađenog popravka automobila s vremenom može doći do pojave različitih iznenadni problema čiji je uzrok plavljenje automobila. Nikako nemojte olako prelaziti preko takvih problema.