Vozili smo

Dacia Sandero 1.5 dCi Laureate

12639
|
4. rujna 2016.
Dacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero testDacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test
Dacia Sandero test

Moramo li svaki test neke Dacije početi sa 'koliko para toliko muzike?' Ne moramo i nećemo. Dakle, započnimo opet: Dacija Sandero više nije napola lijepol, napola isplativ auto kojeg ćete kupiti samo zbog niske cijene. Ovo je konačno Dacia zbog koje vam i susjed može zavidjeti, a to je već nešto.

Ovježenje, zar ne? Početak koji obećava, početak koji treba shvatiti ozbiljno. Zapravo novi početak za Daciju sa gradskim, relativno malim automobilima. I dalje je Dacia ciljano jeftini Renaultov podbrand, ali ne u toj mjeri da ćete se osjećati zakinutim, što nije bio slučaj sa svim prijašnjim modelima.

Niska cijena možda je i dalje vrlo, vrlo značajan faktor, ali mnogi će se zapravo iznenaditi sa onime što su dobili – nešto kao osjećaj kad date nešto manje novca za tenisice koje nije proizveo renomirani proizvođač, pa shvatite da ste do tada radi mode zapravo patili, da ste okolo hodali stegnutih zuba da bi drugi bili zadovoljni vašim izgledom. Iskrenost – to je ključna odlika nove Dacije Sandero.

Model koji smo mi dobili u ruke vrlo je, vrlo iskren – Sandero 1.5 dCI Laureate nije startni model, a to mu olakšava da bude iskren , jer..., prednosti u ovom slučaju osjetno nadjačavaju mane, daleko je više toga za pokazat, nego sa skriti. Vrlo je agilan, čak i zabavan u vožnji, sa svojih 75 konja i poprilično štedljiv, solidno je prostran (posebno sa prtljažnim prostorom), klimu ima svaki Sandero, metalik boja i doplaćene aluminijske felge čine ga dovoljno privlačnim. Jasno, očekivano, tu su i detalji koji opravdavaju nešto nižu cijenu. No, krenimo redom.

Izvana

Ukoliko biste prekrili Dacijin logo – mnogi bi se našli u neobranom grožđu kada bi trebali pogoditi ime proizvođača. To je ujedno i prednost i mana. Prednost jer se ova Dacija sa svojim izgledom može ugurati i u društvo osjetno skupljih konkurenata, mana jer na prvu niste sigurni da je to – Dacia. Imidž dakle donekle pati, ali to je nešto na čemu se očito počelo ozbiljno raditi..., vjerujemo da je ovaj ozbiljniji, robusniji izgled podloga i za nadolazeće modele.

No, koliko je zapravo jaka pojava novog Sandera? Pa, kutijasti oblik je i dalje tu, no više nije jednostavan kao prije, dizajn u ovom slučaju definitivno više nije potpuni sluga mota 'funkcija ispred forme'. Sandero je u odnosu na prethodni model i robusniji, sada više odaje dojam čvrstine, ako to tako želite čuti – pomalo je i prijeteći, agresivan. Definitivno je dobio na karakteru.

Aluminijske felge su doplata, ali prave veliku razliku, dok je recimo natpis Dacia na pragu vrata detalj na koji mnogi neće obraćati preveliku pažnju..., iako 'vuče' na daleko luksuznije automobile. Zato nam se poprilično svidjelo naglašenije 'krilce' na rubu krovne plohe. Kromirana maska dolazi sa Laureate opremom.

Dimenzije? Novi je model, očekivano, duži i niži, ali istovremeno i nešto uži u odnosu na prethodnika. Za milimetar mu je veći međuosovinski razmak. Prtljažnik mu je ostao jednako velik, nudi 320 litara (1200 u preklopu), što je za ovu klasu zaista pohvalna brojka.

Iznutra

Ovo je dio koji obara ocjenu, štednja je vidljiva na nekoliko detalja. Instrument-tabla ispred vozača bolje je 'upakovana', obrtomjer i brzinomjer posuđeni iz Renaulta sada djeluju uvjerljivije, ozbiljnije. Plasitika je također uvjerljivija. No, zato je dizajn središnjeg ('kockastog') dijela konzole, kojim dominira Radio CD MP3 Bluetooth USB uređaj, podbacio, po našem osobnom ukusu - i ispod razine prethodnog modela.

Ne sviđa nam se ni pozicija kontrola prednjih električnih prozora (na tabli ispred mjenjača), kao ni komande ventilacije/klime. Dojma smo da je Dacia trebala promijeniti samo obrtomjer i brzinomjer te središnju konzolu samo osvježiti..., drukčije ukomponirati audio uređaj. Ovaj problem skuplji model rješeva navigacijom, koja lijepo 'legne' u središnju plohu konzole. Međutim, jedan nas je detalj obradovao, a svi ga neće jednako doživjeti - uz USB port tu je i standardni CD uređaj (imamo puno cd-ova).

Da li je siguran? Tri zvjezdice Euro NCAP-a za sigurnost odraslih osoba jasno nisu vrh, no sigurno nisu dno, daleko od toga. Svaki je Sandero u startu opremljen s ABS-om, kontrolom proklizavanja (traction control), kontrolom stabilnosti (ESP), četiri zračna jastuka i ISOFIX pričvršćivačima na stražnjim sjedištima.

U odnosu na rođaka Clija, novi je Sandero daleko pregledniji, posebno u vožnji unatrag.

Za volanom

U ovoj nas je rubrici Sandero vrlo ugodno iznenadio. Volan je podesiv po visini (od paketa opreme Laureate), međutim u ruci bi bolje ležao da je malo 'mesnatiji', poput Clijovog..., možete se igrati i sa visinom vozačkog sjedišta.

Naš je model bio opremljen srčanim 1.5-litarskim dCI dizelašom kojeg naprijed vuče 75 konja (jača varijatna motora ima 90) – niže od 2000 O/m (proizvođač kaže 1.750) nudi uvjerljivih 200 Nm okretnog momenta, tako da česta šaltanja, ako baš niste teške noge, i nisu potrebna kad uhvatite brzinu – snaga, mada ne neka kolosalna, je uvijek tu pri ruci.