Test: Renault KOLEOS

Elegantni gorostas za grad i zahtjevne terene

4971
|
19. studenog 2017.
Test Rrenault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOSTest Renault KOLEOS
Test Rrenault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Test Renault KOLEOS
Sjeća li se itko da je prvi Renaultov crossover bio Koleos? Vjerujemo da se većina vas i ne sjeća. Koleos prve generacije je ostao potpuno nezapažen. Dosadnjikavi i nemaštoviti izgled nije pobudio veći interes europskih kupaca, a radilo se o kopiji Samsunga QM5. Pravi ljubitelji Renaulta reći će da to i nije bio Renault. S pravom.

Koleos druge generacije s prethodnikom nema nikakve veze, osim imena, naravno. Koleos je sada ozbiljan automobil vrlo privlačnog, rekli bi smo, i atraktivnog izgleda. Gdje god bi došli prolaznici bi ga odmjeravali i pitali za detalje o novom Koleosu. Vizualno novi Koleos je kombinacija linija više aktualnih Renaultovih modela. Što nije uopće loše. Dapače. Ako bi smo banalizirali rekli bi smo da je Koleos „podignuti“ Talisman Grandtoru. Bez obzira na to Koleos je svoj, vizualno atraktivan a izradom monolitan.

Test Koleos 2017

Izvana novi Renault Koleos izgleda moćno, rekli bi smo i veći nego što jest (467cm). Koleos odlično prikriva svoje dimenzije.Prednji kraj krase svjetlosni sklopovi poput onih u Talismanu i moramo primjetiti da mu odlično pristaju. Bočna linija je mišićava s visokim limenih plohama, a stražnje bočno staklo nije preveliko, što anulira karavansku profilnu vizuru. Otraga veliki svjetlosni sklopovi asociraju na Megane, i Talisman ali zbog povišene karosrije ipak ne možemo reći da se radi o jednostavnom copy paste nego o odličnom obavljenom poslu.Koleos je obiteljski div koji poziva na putovanje. Palac gore.

Intejer je vrlo izdašan, a s paketom opreme Initiale Paris rekli bi smo i raskošan. Sjedala, pogotovo ona sprijeda, su vrlo udobna poput kakve vrhunske kućne fotelje. Za potpunu udobnost tu su opcije grijanja i ventiliranja sjedala. Kako smo Koleosa u više navrata vozili sredinom ljeta posebno bi pohvalili opciju ventiliranja sjedala. Nježni povjetarac iza leđa osigurava suhu košulju i nakon dužih putovanja. Za upravljačem situacija je vrlo poznata. TFT ekran iza upravljača i veliki multimedijalni sistem R-link 2 dijagonale 8,7 ''. Plastični elementi su u gornjem dijelu prilično mekani i ugodni na dodir dok je prema dolje plastika nešto tvrđa. Sve u svemu dojam izrade je odličan i čini se da su svi elementi izrađeni iz jednog dijela. U unutrašnjosti se primjećuju tragovi Nissana, prvenstveno u prekidačima podizača stakala, koji nažalost nisu osvjetljeni. Taj „probelm“ prilično dobro anulira ambijentalno osvjetljenje na vratima. Valja istaknuti da su kod Koleosa ambijentalno osvjeljtenji i pretinci u vratima. Izgledom vrlo atraktivno, a i funkcionalno, pogotovo za putnike za noćnih putovanja. Ne sviđa nam se lokacija smještaja tipke za upravljanje 4x4 pogonom lijevo dolje od upravljača. Mislimo da prekidač tako bitnih funkcija trebao biti na vidljivijem mjesto. To ipak nije veliki minus jer se za istom ne treba često posezati.

Test Koleos 2017

Prostor na stražnjoj klupi je uzoran pa i više od toga. To je zasluga izdašnog osovinskog razmaka od 2.705 mm. Testni primjerak je imao i opcijska grijana stražnja sjedala što je posebno važno u o hladnim dijelu godine.

Renault Koleos na europskom tržištu dolazi s dva motora, dva mjenjača i dvije vrste pogona. Krenimao redom. Pod poklopcem motora kupci mogu izabrati jedan od dva dizelaša. Manji, 1.6 dCi sa 130 KS i veći koji razvija 177 KS. Slabiji dizelaš dolazi isključivo s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem. Obzirom da je Koleos prvnstveno obiteljsko ili poslovno vozilo očekivati je da će tržišno najzanjimljivija bita upravo kombinacija koju smo mi isprobali. Riječ je od 2.0 dCi motoru sa 177 KS, pogonom na sve kotače i automatskim mjenjačem. Rekli bi smo da je to i prava mjera za ovaj automobil. 177 KS nije malo, a ni puno kad u obzira masu vozila od 1.747 kg. Koleos, kada krene, ima sasvim dobra ubrzanja (9,5 s) i vrlo primjerenu zalihu snage u svim situacijama. Vrlo je ugodan za vožnju i kao da je stvoren za dalja putovanja. Renault Koleos nije sportaš niti to želi biti. Mogli bi smo reći da je pravi gutač kilometara koji nemaju nikakav negativni učinak na vozača i putnike. I nakon cjelodnevne vožnje, što je bilo i naše iskustvo, iziđete vrlo odmorni iz vozila. Automatski mjenjač, zapravo CVT je vrlo dobar. Kontinuiran mjenjač sa 7 programiranih brzina sasvim dobro pristaje ovom vozilu. Mali minus je neodlučnost pri startanju, a programirane brzine se vrlo meko izmjenjuju.

U odnosu na konkurenciju novi Renault Koleos ima vrlo upotrebljiv 4x4 pogon. Vozač može birati između pogona na prednje kotače, automatskog prijenosa na sve kotače, te 4WD Lock opcije. Na većini terena Koleos vas neće iznevjeriti nego će ispuniti vaša očekivanja. Pohvalno je što u položaju 4WD auto, Koleos isporučuje dio okretnog momenta na stražnju osovinu čak i pri višim brzinama što smo isprobali na autocesti.

Test Koleos 2017

Što se tiče potrošnje možemo reći da je Koleos vrlo korektan. Najniže smo št smo uspjeli ostvariti je 8,5 litara,a autocestom se može krstariti s potrošnjom ispod 10 litara. Kraj testa smo završili s prosjekom od 8,9.

Testni model: Renault KOLEOS 2.0 dCi 175 KS, 4WD X-tronic Initiale Paris

Dodaci na vozilu:

Paket WINTER 1.460 KM

  • Grijanje sjedala straga
  • Grijano vjetrobransko staklo
  • Grijani upravljač

Sistem parkiranja bez ruku Easy Park Assist + sustav za pomoć pri parkiranju 360° + kamera za vožnju unatrag 730 KM
Rezervni kotač 230 KM
Metalik boja 1.700 KM
Panoramski krovni otvor 2.920 KM

Cijena vozila testnog vozila s opcijama 82.480 KM

Promotivna cijena testnog modela 78.360 KM

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

MOTOR: 4-cilindarski turbo dizel obujma 1995 ccm, snaga: 130 kW/177 KS pri 3.750/min, okretni moment: 380 Nm pri 2.000 o/min; DIMENZIJE: dužina 467.2, širina 184.3, visina 167.8 cm, osovinski razmak: 270.5 cm, prtljažnik: 434/1.247 litara, masa/nosivost: 1.747/553kg; PERFORMANSE: Ubrzanje: 0-100 km/h 9,5 s, najveća brzina 201 km/h; POTROŠNJA: test 8,8 , grad 6,2 otvoreno 5,8 kombinirano 5,9 l/100 km