Test: Novi Renault Espace

Evolucija u smjeru avangarde

8743
|
27. kolovoza 2015.
Renault EspaceRenault EspaceRenault EspaceRenault EspaceRenault EspaceIzvan asfaltaRenault EspaceRenault Espace na ulicama SarajevaOkretan u graduRenault EspaceRenault Espace u GUMA M SarajevoRenault EspaceInterijer 21. stoljećaFiksni krovni otvor Lumiere® Prostrano, udobno i ugodnoProstran drugi red sjedalaRučica automatskog mjenjača i izbornik Multi-Sense® sistemaR-LINK 2 s ugrađenim ekranom osjetljivim na dodir veličine 8,7" Višebojno unutarnje osvjetljenjePrtljažnik obujma 247/2.100 litaraStražnji svjetlosni sklopAluminijski naplatci 18" Lapiaz
Renault Espace
Renault Espace
Renault Espace
Renault Espace
Renault Espace
Izvan asfalta
Renault Espace
Renault Espace na ulicama Sarajeva
Okretan u gradu
Renault Espace
Renault Espace u GUMA M Sarajevo
Renault Espace
Interijer 21. stoljeća
Fiksni krovni otvor Lumiere®
Prostrano, udobno i ugodno
Prostran drugi red sjedala
Ručica automatskog mjenjača i izbornik Multi-Sense® sistema
R-LINK 2 s ugrađenim ekranom osjetljivim na dodir veličine 8,7"
Višebojno unutarnje osvjetljenje
Prtljažnik obujma 247/2.100 litara
Stražnji svjetlosni sklop
Aluminijski naplatci 18" Lapiaz
Tekst i fotografije: GUMA M marketing

Renault Espace 1.6 dCi 160 KS EDC - Zen

Renault je ofenzivu novih modela nastavio vrlo intenzivno. Okretanje nove stranice je započelo predstavljanjem Clia IV koncem 2012., a nakon njega uslijedio je vrlo uspješni crossover Captur i novi Twingo. Ove godine su predstavljeni Espace i Kadjar, a iduće godine dolaze novi Megane i Talisman.

Renault Espace je prvi europski jednovolumen koji se na tržištu prodaje od davne 1984. godine, do danas i to u četiri generacije. Četvrta generacija se ovog prostranog automobila je predstavljena 2002. godine, a od nedavno je u prodaji peta generacija.

Izvana

U usporedbi s prethodnikom novi Renault Espace je doživio svojevrsnu evoluciju, pa je od klasičnog jednovolumena postao prvi crossover u ovom segmentu vozila. Što se izgleda tiče u Renaultu su napravili odličan posao. Novi Espace svojom pojavom privlači poglede, a komentari su redom vrlo pozitivni. Najviše zasluga za to ima, u isto vrijeme robustan i elegantan prednji kraj, visoki bokovi, dinamična bočna linija vozila te povišena udaljenost od tla. Prednjim djelom dominira novi vizualni identitet Renaulta s istaknutim logom i svjetlosnim sklopom s integriranim LED dnevnim svjetlima i oborenim i dugim svjetlima Full LED Pure Vision. Pokazivači smjera su smješteni niže u sami prednji odbojnik dok su svjetla za maglu izostala.

Espace test 20

Bočna linija je zadržala slične obrise kao i na prethodnoj generaciji ali je zbog izraženijeg „nosa“ vozila vjetrobransko stako položenije. Limeni djelovi vrata su viši, a staklene površine manje što daje dojam robusnosti i masivnosti. Bočna linija se vrlo efektno uzdiže i završava na stražnjem bočnom staklu i Espaceu daje dozu elegancije i jedinstvenosti.

Stražnjim dijelom dominira svjetlosno sklop. Isti je kombinacija riješenja s aktualnog Scenica i Grand Scenica. Efektno i lijepo, pogotovo noću kada do izražaja dolaze lijepo dizajnirano LED osvjetljenje.

Iznutra

Renault Espace je kroz sve generacije bio primjer udobnosti, prostranosti i praktičnosti. Sve te karakteristike zadržala je i nova generacija. Prostranost i povišena pozicija sjedenja donose potpuno novi ugođaj vožnje. Pogled na interijer i velike staklene površine prema naprijed ostavljaju dojam kakvog svemirskog broda ili u najmanju ruku aviona. Dojmu pridonosi i izgled ručice mjenjača. To više nije ručica mjenjača kakvu smo znali koristiti do sada u automobilima. To je svojevrsni joystick koji zahtjeva malo privikavanja ali vam se vrlo brzo svidi. Na središnjem grebenu pored ručice automatskog mjenjača nalazi se prekidač Multi-Sense koji je svojevrsni dirigent različitih sustava na vozilu. Kroz modove (Eco, Confort, Neutral i Sport), te potpuno prilagodljiivi način rada Perso mjenja cijeli niz postavki vožnje. Nabrojimo samo neke, reakcija motora, promjena brzina EDC mjenjača, otpor upravljača, aktivnu kontrolu ovjesa, tvrdoć i izravnost upravljača, odziv gasa, glasnoću motora, rad klima uređaja te prikaz instrument ploče i osvjetljenje unutrašnjosti (zeleno, plavo, žuto, crveno i ljubičasto).

Espace test 29

Na središnjem grebenu iznad mjenjača nalazi se zaslon R-Linka druge generacije sa zaslonom veličine tableta (8,7 inča). Položaj je ergonomski na dohvat ruke, a navigacija raznim izbornicima i mogućnostima je vrlo jednostavna i ne zahtjeva cjelodnevno proučavanje knjižice uputstava. R-Link 2 objedinjuje kontrolu svih funkcija na vozilu. Od izbora muzike, radio stanica, komandni ventilacije, navigacije, Multi-Sense opcija, sigurnosnih sustava, kamera za vožnju unatrag, itd.

Izrada i korišteni materijali u novom Espaceu su na zavidnoj, rekli bi smo premium, razini. Zvučna izolacija je vrhunska, a sjedala vrlo udobna. Prostor za noge u prva dva reda je raskošan dok je treći red (uz pomicanje sjedala u drugom redu prema naprijed) nudi zadovoljavajući prostor za djecu pa i odrasle nižeg rasta na kraćim relacijama. Preklapanjem sjedala dobije se prtljažnik od čak 2.101 litru s ravnom podnicom. Preklapanje je nikad lakše, pomoću tipki u lijevom dijelu prtljažnika ili odbirom na R-Link 2 zaslonu. Jednim dodirom se mogu preklopiti sva sjedala ili samo jedno ili više sjedala. Po želji.

Motor i prijenos

Pod poklopcem motora testnog Espacea se nalazio najjači dizelaš u ponudi. Riječ je o sada već do bro poznatm 1.6 dCi motoru obujma 1598 cm3 koji u ovoj varijanti uz pomoć dvije turbine razvija 160 KS pri 4.000 okretaja u minuti. Maksimalni okretni moment od 380 Nm dostupan je pri 1.750 okr./min. Sustav dviju turbina je, uz povećanje snage, maksimalno anulirao „nesigurnost“ pri niskim okretajima tako da 1.735 kg težak Espace moćno krene i na sami dodir papučice gasa. Sa ovim agregatom Espace je solidno motoriziran i sumnje da je ovo (obujmom motora) mali motor za njega padaju u vodu i postaju predrasude. Za prijenos je zadužen EDC mjenjač s dvije spojke i 6 brzina koji vrlo dobro radi svoj posao u programu D i ne zahtjeva ručni odabir stupnjeva prijenosa.

Espace test 22

Za upravljačem

Novi dizajn upravljača nam se izuzetno svidio. Malo podrezani donji dio, dimenzije i „ležanje“ u ruci je za svaku pohvalu. Malo navikavanje zahtjeva „Nissanovski“ smještaj tipke putnog računala na upravljač s vrha poluge prekidača brisača. Autor ovih redaka kao „okorjeli Renaultovac“ ovu transplataciju drži nepotrebnom. U isto vrijeme možemo pohvaliti dva nova detalja preuzeta s Nissana. To su dva stupnja rada stražnjeg brisača i mogućnost uključivanja prednjih brisača jednointervalnim pomicanjem ručice prema gore.

Espace test 02

Pravu poziciju za upravljačem lako je pronaći namještanjem sjedala i u upravljača. Povišeno sjedenje daje dojam SUVa i omogućava izvrsnu preglednost na sve strane. Stavljanjem ručice mjenjača u položaj D i pritiskom papučice gasa Espace kreće vrlo ujerljivo. Jačim pritiskom, pogotovo u modu Sport pogonki kotači će lako zaškripati. Otvorenom cestom Espace odlično guta neravnine, što se dodatno ističe u modu Confort. Zavojima se može voziti prilično brzo za ovu klasu vozila. Naginjanja, zbog povišene karoserije nisu pretjerana ali, naravno, postoje. EDC mjenjač vrlo dobro radi svoj posao u položaju D. „Šalta“ brzo i glatko bez trzja. Pri kick downu mjenjač „šalta“ u višu brzinu na 4.500 okr./min, a općenitu u modu Sport brzine se prebacuju pri višim okretajima negu u ostalim modovima. Najčešće smo tijekom testa koristili mod Sport i mod Confort. Za krstarenje otvorenom cestom ujednačenim tempom, za vožnju autocestom i svakodnevnu upotrebu mod Confort je za svaku preporuku. Za nešto veće brzinske prosjeke tu je svakako mod Sport, a za štedljive i ekološki osvještene tu je mod Eco. Tijekom druženja s Espacom su vladale prilično visoke temperature pa nam se kod moda Eco nije svidjela redukcija rada, inače odličnog, klima uređaja.

Kad je u pitanju gradska vožnja više nego ugodno smo iznenađeni okretnošu vozila dužine 4,85 metara. Provlačenje kroz sarajevsku gužvu nije stvaralo nikakve napore. Možda dio olakšanja zaslužuju i vozači koji su nas rado propuštali i u znak odobravanja i komplimenata vozilu dizali palac u zrak. Parkiranje untrag uvelike pomaže kamera, a i senzori koji su postavljeni na sve strane vozila. Pored ovolikog „osiguranja“ samo će nesmotreni i brzopleti pri parkiranju ogrebati ili ošteti ovakav auto.

Nakon dvodnevnog druženja s ovim avangardnim gorostasom putno računalo je pokazivalo prosječnu potrošnju od 8,1 litara. Ako uzmemo u obzir tempo vožnje, gradsku gužvu te masu od preko 1,7 tona brojka je i više nego hvale vrijedan podatak.

Espace test 04

Na kraju

Možemo ponoviti riječi s početka ovog teksta. Renault je opet napravio odličan posao. Renault Espace je automobil koji se primjećuje i koji će se svidjeti velikom broju promatrača, čak i onima koji će u startu reći da im se ne sviđaju veliki automobili ili da im jednostavno ne trebaju. Novi Espace ima ono nešto. Esenciju za uspjeh. Avangardu sa stilom. Izbrušene i funkcionalizirane gene kultnog Avantimea.

Renault Espace na BiH tržištu cijenovno starta od 58.951 KM i to za model 1.6 dCi (130 KS) s ručnim mjenjačem i paketom opreme Life. Cijena osnovnog benzinca je 66.932 KM, a njega pokreće turbo benzinac TCe 200 KS i uparen je s automatskim EDC mjenjačem i opremljen je drugim paketom opreme Zen. Top verzija novog Espacea nosi oznaku Initiale Paris (1.6 dCi 160 KS) stoji 81.551 KM.

Testirani model: Renault Espace 1.6 dCi 160 KS EDC, paket opreme: Zen
Dodaci na vozilu: metalik boja, Sustav za pomoć pri parkiranju 360°+ kamera za vožnju unatrag, 2 dodatna preklopiva sjedala u trećem redu.

Cijena testnog modela 74.208,- KM

Tehničke karakteristike

MOTOR: 4-cilindarski turbo dizel obujma 1598 ccm, snaga: 118 kW/160 KS pri 4.000/min, okretni moment: 380 Nm pri 1.750 o/min; DIMENZIJE: dužina 486 širina 189 visina 168 cm, osovinski razmak: 288 cm, prtljažnik: 247/2100 litara, masa/nosivost: 1.735/736 kg; PERFORMANSE: Ubrzanje: 0-100 km/h 9,7 s,najveća brzina 202 km/h; POTROŠNJA: test 8,1 l, grad 5,1, otvoreno 4,4 kombinirano 4.7 l/100 km.