Retro test: Renault 4

IMV Renault 4 TL Specijal – Više para, više muzike

8492
|
28. prosinca 2015.
IMV Renault 4 TL Specijal – Više para, više muzike
Prije gotovo četrdeset godina novinari slovenskog Avto Magazina su testirali legendernu Renault Četvorku i to u TL Special izvedbi. Vjerujemo da će našim čitateljima biti zanimljivo pročitati dojmove s testne vožnje automobila bez današnjih automobilskih blagodati ali sa puno osobnosti. 

Izvor: Avto Magazin, 3.5.1977. godine

Kada je IMV iz Novog Mesta prošle godine kupcima ponudio “Renault 4 TL Specijal”, i istovremeno obećao da će to samo biti dopunska varijanta osnovnog modela, mislili smo: to je dobro, kupci će moći birati prema svome ukusu i džepu! Ali obećanja su splasnula – na tržištu je ostao samo R4 Specijal. Ko hoće slabiji, skromniji i jeftiniji R4 TL, ostaje praznih ruku. A vidite, to ne smatramo pravilnim!

Srećom smo već navikli na slična lukavstva pri prodaji automobila: prije nekolko godina je ista tvornica po sistemu “hoćeš-nećeš-moraš” nudila Austine s dopunskom opremom; onda smo dobili skuplju Cimosovu Dijanu umesto jeftinijeg Spačeka, pa skuplji GS Pallas umesto jeftinijeg Cluba; i ko zna neće li možda i Zastave 101 Super i Mediteran potisnuti osnovni model.
Čovjek bi rekao da smo – kao kupci – probirljivi. Međutim, istina je negdje drugdje: iza zvučnih naziva Specijal, Super, Palas, kriju se više cijene, koje bi inače bilo teže opravdati.

Specijalna Četvorka

R4 TL Specijal je jedina Četvorka koja se može kupiti. Rok isporuke: 40 dana. To je dakle nova Četvorka, premijera prošlogodišnjeg automobilskog salona u Beogradu. Usavršena je u mnogim pojedinostima, ali u osnovi je i dalje onakva kao što je bila i prije šesnaest godina, kada je nastupila kao prvi Renault s pogonom na prednje kotače i s vratima na repu. Tada je to bio jedan od najrazumljivijih europskih automobila.

Renault 4 TL Special

Nova sjedala, novi upravljač i stara okolina

Renault 4 je podesna kombi-limuzina, nekakav polukamiončić, koji je dovoljno brz i udoban za kratka rastojanja, a dovoljno mali i okretan i za gradsku gužvu. Takav prkosi mnogim suvremenijim pronalascima na području automobilskih mališana – i još ne dolazi u obzir za staro željezo. Kod nas osvaja i dodatnim šarmom: da može da se kupi za dinare i da je – uprkos suviše visokoj ceni i dalje u području jeftinijih automobila. Renault 4 TL smo temeljno isprobali još pre tri godine i posle 50.000 pređenih kilometara zapjevali mu odu.

Sada testiramo novu varijantu i pošto smo uvježbali da bez zamuckivanja i bez greške izgovaramo novo ime IMV Renault 4 TL Specijal, najpre ćemo da saopćimo šta na njemu ima novoga.

Glavni novitet je u motoru: umjesto nekadašnjih 27 KS (DIN) pri 4700/min sad razvija 34 KS (DIN) pri 5000/min. Pri tome je radna zapremina ostala neizmenjena: 845 kubika. Veća snaga je dobijena zahvaljujući poboljšanoj bregastoj osovini (kraće vreme otvaranja ventila omogućava više okretaje), promjeni njenih komora za sagorevanje u cilindrima, drukčijem karburatoru i drukčijem prečistaču zraka. Te promjene nisu tolike da bi utjecale na izdržljivost, jednostavnost i ekonomičnost motora. I više od toga!

Posle 7500 pređenih kilometara izmerili smo prosečnu potrošnju 8,3 litra goriva na 100 km, što je za pola litra manje nego u toku prve etape supertersta pre tri godine. A pošto je i kompresija kao i ranije (8,0 : 1), ostaje još na snazi: kad bi obični benzin kod nas bio kvalitetniji, ne bismo u toku testa morali točiti gorivo super.

Istovremeno s promjenama u motoru, tvornički mehaničari su zahvatili i u mjenjač: izmjenili su odnose prvog stepena koji je sada maličice kraći, a opet ne toliko da bi to bitno uticalo na vozne osobine.

Renault 4 TL Special

Sitne izmjene u motoru omogućavaju veću snagu i bolje performanse

Performanse Specijala smo merili na aerodromskoj pisti, uz pomoć kotača za mjerenje. Sada znamo: R4 TL Specijal je živaniji od R4 TL. S mjesta do 100 km na sat ubrza u samo 10 sekunda brže od svog prethodnika. Razumje se da je razlika prilikom mjerenja elastičnosti motora bila manja, a najveća brzina 111 km na sat je potpuno jednaka rezultatu prvog merenja Renaulta 4 TL. Vozilu R4 TL koje je bilo kod nas na supertestu je najveća brzina rasla istovremeno s brojem pređenih kilometara, što znači paralelno s razrađenošću motora. Verovatno će i R4 TL Specijal na kraju dugotrajnog testa biti – brži.

Iako je bregasta osovina poboljšana, motor nove Četvorke i dalje ne voli suviše visoke okretaje, tako da smo ovog puta stupnjeve prijenosa mjenjali tek pri nešto malo višim okretajima nego prije tri godine. Kada se pretjeruje, motor se najpre oglasi nesnosnom bukom, a onda ventili polude. To znači da motor Specijala razvija doduše najveću snagu u višem području okretaja, ali mu je zato rezerva snage manja nego ranije. Ali budući da je motor već po svojoj koncepciji sklon elastičnosti, pretjerivanje s okretajima je sasvim suvišno, ako je vozač svestan toga što može očekivsati od pojedinog stupnja prijenosa. I Četvorka Specijal je naklonjena umjerenoj vožnji, bez trkačkih ambicija. A, za sigurnu vožnju ne samo da se zaboravi da njene performanse naglo slabe kad je suviše opterećena.

Da, u ovoj Četvorci ima nešto više, vidi se već izvana po većim i četvrtastim prednjim žmigavcima odnosno pozicijskim svjetlima. Na repu piše: Specijal. A tablica sa oznakom Renault 4 TL je i dalje nemarno pričvršćena i potrebno je otprilike na svakih 300 kilometara pritisniti na njezino mesto. Vanjski retrovizor je sada okrugao i čvrstiji, ali na žalost u njemu se ne vidi mnogo.

U prostoru za putnike ima više noviteta koji se mogu koristiti. Sjedala su sada presvučena tkaninom, a nagib naslona prednjih sjedala možete birati kako želite. Zapravo: sada se u Četvorki udobnije sjedi, ali prednja sjedala i dalje ne obuhvaćaju tijelo dovoljno čvrsto, što pri brzom vijuganju smeta prije svega vozaču. Vozač i suputnik dobiju i pojaseve bezbednosti učvršćene na tri mjesta, što je u skladu sa zakonom.

Upravljač je nov: preuzet je iz Renaulta 5 i ima manji promjer, ravne prečke i tapaciran srednji deo. Pravljen je od mat crne plastike.

Na ploči sa instrumentima je sve po starom. Novi su samo prekidači za kontrolu kočionog kruga (ako je sve u redu, upali se prilikom pritiska crvena žarulje) i alarmnih žmigavaca. Prekidač za alarmne žmigavce je ispod ploči s instrumentima i teže se dohvaća – iako je mjesto predviđeno za njega na pogodnijem mjestu, ispred vozačeve lijeve ruke. I još jedna mala radost: kad vozač isključi brisače, oni se automatski vrate u polazni položaj. Nekada je za tu radnju trebalo pritisnuti tipku prekidača.

Čovjek se oseća ugodnije u Specijalu nego u ranijoj Četvorki. Iako je odnos stupnja prijenosa u upravljačkom mehanizmu neizmjenjen, zato što je krug upravljača manji, potrebni su kraći pokreti ruku. Međutim, u tvornici su zaboravili za isto toliko skratiti i ručice uz upravljač, u kojima se sada sapliću ruke i bez potrebe ih uključuju. A kad bi se nas šta pitalo prilikom sastavljanja Četvorke, naredili bismo da se unutarnji retrovizor stavi iznad gornje ivice stakla. Jednom zauvijek.

Renault 4 TL Special

Mladić s prednjim pogonom

Pošto donji ovijes nije mjenjan, nismo Renaultom Specijalom vozili između čunjeva. Zašto bismo, kad znamo: to je okretan i dovoljno siguran automobil, da se može bez bojazni po sigurnost natjerivati kroz krivine. Budući da je motor smešten iza prednje osovine, nos nije suviše težak i pri vijuganju ne vuče preko vanjskih ivica puta. Poprečno naginjanje nema nikakvog drugo efekta osim izazivanja straha, jer Renault 4 s obzirom na svoju klasu, je vrlo stabilan automobil. Voli samo malo previše podići unutranji pogonski kotač, koji rado proklizne i prilikom vijuganja bez potrebe rasipa snagu motora. Inače se automobilu umjereno zanosi rep, tako da doživite i malo sportskog proklizavanja, ali uvek možete da ga blagovremeno obuzdate.
Renaultom 4 TL Specijal još nismo imali problema: motor poslušno pali, samo kad je vrlo topao, potrebno je lukavstvo: pali se bez pritiskanja na gas i tek posle nekoliko ponovljenih zaokreta se nagazi pedala. Onda pali bez oklijevanja.
Međutim, kočnice su neugodne: hvataju grubo sve dok se kočione obloge na zadnjim kotačima ne zagriju, i onda rep čučne. Mehaničari nisu uspeli da otklone tu grešku, a i mi i oni smatramo da za ovu manju krivicu snosi loš kvalitet materijala od kojeg su obloge napravljene.

Renault 4 TL Specijal je uprkos svojim poodmaklim godinama još automobil za koji može da se kaže “Razuman”. Zahvaljujući dodatnoj opremi, on je i ugodniji. A, zahvaljujući cijeni, dostupan je našim kupcima. Bojimo se samo da svi ljubitelji Renaulta 4 nisu baš čeznuli za snažnijim motorom i udobnijim sjedalima. I da bi oni zbog niže cijene više voljeli obične Četvorke. A sada to više nije mogućno.

 

Hvalimo: 

 • izdržljiv, ekonomičan motor s dovoljno dobrim performansama
 • stabilan je na putu
 • petora vrata
 • prostran prtljažnik (prilagodljiv)
 • udobna sjedala
 • adekvatan položaj upravljač i ručica mjenjača
 • udoban ovijes
 • dobra završna obrada

Ne hvalimo:

 • Zastarjeo oblik
 • Nedovoljno provjetravanje
 • Loša preglednost naprijed i natrag
 • Bučan motor
 • Previsoka cijena