Vozili smo

Renault Clio Dynamique Energy TCe 90

6545
|
4. rujna 2016.

Renault je Clija četvorku dugo planirao, što se vidi iz priloženog rezultata. U odnosu na prvu generaciju iz 1990., Clio IV je u potpunosti nova vrsta, nova zvjerka. Međutim, ono što je posebno impresivno, veliki je pomak napravljen i u odnosu na prethodni model. Model koji smo testirali, Clio Dynamique Energy TCe 90 Stop & Start, poseban je jer mu "nedostaje jedan cilindar", no ovdje nije riječ o mani koju treba zamaskirati, nego o relativno novom trendu koji ima računicu u realnom svijetu.

IZVANA

Posao šefa dizajnerskog tima povjeren je Nizozemcu Laurensu van den Ackeru, a on je najjače karte bacio – na vanjštinu. Na prvi, ali i drugi pogled, Clio IV osvaja – ljepuškastim maskom, kojom dominira Renaultov logo, ali i razmaknutim, pomalo agresivnim svjetlima.
Retrovizori su ogromni, ali ne kvare liniju – riječ je vrlo jednostavnom triku. Ofarbani su u crno, a ne u boju karoserije, što je zamka u koji su moderni automobili znali upadati, a to ih je činilo klempavima, neskladnima. Nemojte pogrešno shvatiti, i crni modeli sa crnim retrovizorima izgledaju dobro, dijelom i zbog činjenice da na sebi imaju žmigavac, kao i zbog nosača koji se ne diže sa ruba vrata, nego ispod mjesta gdje to zapravo očekujete – djeluje nekako trkaće, nesvakidašnje. Nakon prve generacije ovo je najkompletniji dizajn. Modeli između nikada nisu bili u potpunosti svoji.

Niska linija krova takva je ponajviše zbog aerodinamike, a u nju su sjajno uklopljena petora vrata, jedina opcija u kojoj ćete novi Clio moći kupiti, uključujući i RS izvedbu. Sjajnu pojavu "zapetog" atletičara Clio IV prije svega zahvaljuje kotačima koji su maknuti u same rubove karoserije, te još jednim trikom – debelom, ispupčenom crnom lajsnom na dnu vrata koja, paradoksa li, svojom debljinom čini profil Clija mršavijim nego jeste. Stražnji kraj je dobio na osobnosti, mada je i ozbiljniji od onih na prethodnicima – a to opet prati jedno potpuno novo raspoloženje Clija IV. Nakon prve generacije ovo je najkompletniji dizajn. Modeli između nikada nisu bili u potpunosti svoji. Clio IV je donekle i ozbiljan, kako to i mi postanemo s godinama, ali i dalje se zabavlja dobro. Dokazuju to skrivene kvake stražnjih vrata, do sada uglavnom rješenje viđano na većim automobilima koji "glume" coupe.

Clio jedan ostao je daleko iza . Kraći je skoro 36 centimetara, 11 je uži, a za 12 cm kraći je njegov međuosovinski razmak Razigranost uz iskustvo posebno naglašava testni TCe primjerak čija je nebesko-plava usrećena sa velikim pjegom na krovu, koja podsjeća i na cvijet te sa par takvih, ali znatno umanjenih detalja na bokovima. Vitkoj liniji pomažu i "plitki" prozori, sportsku notu dodaju i "bubrezi" na prednjim i stražnjim bokovima, kao i stražnje krilce. Personalizacija je ovdje važna stavka, pa tako kupac može izabrati svoju kombinaciju ukrasnih lajsni, krovnih ukrasa, različitih naljepnica.

IZNUTRA

Clio IV iznutra odaje dojam prostranijeg automobila nego je to bio prethodnik, iako razlika u centimetrima nije velika. Četvorka je duža (skoro 3 cm) i šira (1 cm), ali i niža (4.5 cm), između prednjih kotača sada je dodatnih 3.4 cm, između stražnjih 3.6, no sve to skupa nije dalo puno više prostora (posebno straga). Dojam prostranosti zapravo je poboljšala iluzija pospješena većim i položenijim vjetrobranom koji vraća svjetlo izgubljeno "plitkim" prozorskim površinama.

Masu pretinaca i džepova sjajni su za sitnice, no nas je posebno impresionirao 18-centimetarski display koji sa Dynamique opremom donosi i navigaciju, kojom, kao i svim funkcijama, operirate putem touch screena. Osvjetljenje mu nije napadno (kome jest može ga zamračiti dok je recimo radio uključen), a praktičnost mu se ogleda u činjenici da ima serijski USB port putem kojeg suputnike možete gnjaviti svojom omiljenim bandom ili nadopuniti navigaciju novim mapama.

Cijena testnog modela iznosi 26.852 maraka, što je 6.853 maraka više nego što biste izdvojili za početni Clio 1.2 16v Authentique sa paketom opreme COOL Sigurnost je na visokom nivou, a da se radi o automobilu sa 5 NCAP-ovih zvjezdica govori vam i lampica na krovu koja kaže: stražnji pojasevi nisu svezani (ukoliko netko iza sjedi). Bez ovog detalja nemoguće je dobiti ocjenu odličan.

Stilizirani detalji od glatkih bijelih umetaka sa plavo-crvenim trakama nama osobno nisu legli, no ovdje je više stvar ukusa nego bilo čega drugoga. Kako novi Clio do personalizacije drži jako puno, potencijalni kupci moći će birati između različitih panela vrata, ručica, otvora ventilacije, materijala... Naprijed je Clio poprilično pregledan, mada podebeli (ali sigurni) prednji nosači krova ponekad stoje između vas i zavoja. Problem nastaje u vožnji unatrag, gdje su veliki retrovizori sve – ukoliko nemate parking senzore, a njih morate nadoplatiti i sa paketom Dynamique.

ZA VOLANOM

Izuzev izgleda novi Clio veliki adut ima i u samoj vožnji. Sjedišta možda nemaju jake bočne stranice kao što bi voljeli, no tkanina je vrlo ugodna na dodir, a sjedite – niže nego u Cliju III (jer je IV niži). Radno mjesto nekako je fokusiranije, odaje to i vrlo atraktivni, ne preveliki upravljač, kao i dva velika "sata" ispred vas – obrtomjer koji otkriva značajku trocilindraša da se vole vrtjeti te pokazivač razine goriva. Između njih je dominirajući digitalni pokazivač brzine.

Palite bez ključa, a karticu tek trebate mati uz sebe, jer je Renaultov "hands free" – dovoljno je imati u džepu/torbici da biste otključali, zaključali i upalili auto (Clio kada se udaljite jednostavno to prepozna i zaključa vrata, a pri ulasku u auto dovoljno je samo pritisnuti dugme na ručici vrata). A kad se 900-kubični trocilindraš upali, to se baš i ne čuje..., nema nemirnog rada nekoć karakterističnog za tri cilindra, no u vožnji je zvuk tu, ali vas ne iznenadi neugodno. Naprotiv. Na trenutke nam je djelovalo kao da ispod haube imamo omaleni V8 (imamo bujnu maštu).

Tu dolazimo do "fun factora", a Clio ga ima u izobilju. Kao i većina koji su ga imali priliku voziti, prije testa 900-kubični trocilindrični turbak smo doživljavali pod dojmom skepse. "Jedan cilindar nedostaje", mislili smo, ne doživljavajući downsizing (trend smanjivanja kubikaže primjenom turba u korist efikasnosti) kao nešto nužno dobro.

MOTOR: 3-cilindarski turbo zapremine 898 ccm, snaga: 66 kW/90 KS pri 5.250/min, okretni moment: 135 Nm pri 2.500 o/min; DIMENZIJE: dužina 406.2, širina 173.2, visina 144.8 cm, međuosovinski razmak: 258.9 cm, prtljažnik: 300/1.146 litara, masa/nosivost: 1.009/425 kg; PERFORMANSE: Ubrzanje: 0-100 km/h 12.2 s,najveća brzina 182 km/h; POTROŠNJA: test 6 l, grad 5.5, otvoreno 3.9/kombinirano 4.5 l/100 km.

No, moderni turbo, bez staromodne turbo-rupetine, već od 1650 okr/min daje 90 posto od ukupnog okretnog momenta od 135 Nm, a 90 konja poprilično su živahni - dijelom jer je ovo lagan automobil. Učinilo nam se u startu da je poprilično lijen uzbrdo, no onda smo shvatili da nam je uključen štedljivi i ekološki Eco mode (odaziv gasa je manje agresivan). Bez ekološke svijesti Clio TCe sirovom će vučom zapravo osramotiti popriličan broj automobila koji bi rejtingom morali pobijediti, no da biste konstantno održavali visoku brzinu, potrebno je često posezati za ručicom mjenjača, što čini dio zabave, ali i osjetno povećava potrošnju. To je jedna od rijetkih mana downsizinga u ovom slučaju.

Konačna brzina (tvornica kaže 182 km/h) je sasvim je dovoljna, a što je vrlo važno, Clio IV je živ kroz zavoje – do te mjere da, ako to želite, osjetite i lagano klizanje stražnjeg kraja. Za taj osjećaj "kriv" je i novi električni progresivni servo-upravljač, ali on ne može prikriti dosta postraničnog naginjanja u zavojima, no s vremenom dobivate sve više i više povjerenja. Iako djeluje čvrsto, Clijov ovjes i dalje je donekle mekan..., doživljaj bi bez za paket opreme Dynamique serijskih 16-inčnih aluminijskih felgi Passion i guma Goodyear Ultragrip 8 (195/55 R16) bio drukčiji, lošiji.

Tvornica garantira vrijednosti emisije CO2 i potrošnje goriva od 105 g CO2/km, odnosno 4,5 l/100 km. Vrlo je dobro što je volan podesiv, posebno za vozače koji ne spadaju u prosjek, a mjenjač (posuđen i dorađen iz prošle generacije) i dalje zaslužuje zamjerku da je - usporen dugim hodovima. To da je rezeorvar smanjen sa 55 na 45 litara sugerira na – vrlo ugodnu potrošnju. Izmjerili smo testnih 6 litara na 100 km, s tim da je s nešto lakšom nogom moguće postići i manji iznos. Pomoć pri kretanju na uzbrdici (držite automobil u prvoj, na kvačilu, bez kočnice) nije nužan detalj za izvježbane noge, no koristan je detalj, ali ne koristan kao STOP & START sustav. Riječ je o tehnologiji koja vam u gradskoj vožnji može donijeti deset postotnu uštedu goriva. Stanete na semaforu, ubacite u ler, motor se ugasi, a zatim bez po muke ponovno upali čim dodirnete kvačilo. Nemojte padati u zabludu da motor najviše troši kada se pali – to je vrijedilo za staru tehnologiju.

Zar vam ne zvuči logično da se ovaj sustav ne bi ni razvijao da to nije bilo pokriveno, mada je za europsko tržište itekako važna i smanjena emisija CO2. Kvar sustava? Mogućnost je tu kao i mogućnost da vas na ulici pogodi klavir – moguće je, ali tvornica garantira više od 300.000 ciklusa bez problema.

NAPOMENA

Testirani model ima nekoliko dodatnih detalja povrh paketa opreme Dynamique. Paket Trendy Plava (vanjski kromirani dodaci, naljepnica na krovu, unutarnji ukrasni elementi, presvlake) košta dodatne 572 marke, naslon za ruke 172, a posebna boja još 366 maraka. Cijena testnog modela iznosi 26.852 maraka, što je 6.853 maraka više nego što biste izdvojili za početni Clio 1.2 16v Authentique sa paketom opreme COOL (radio + klima) koji se prodaje po promotivnoj cijeni od 19.999 maraka do registracije. Cjenovnik novog Clija pogledjate na ovom linku.

KONKURENCIJA

Praktički ju nema. Trocilindraša ima i u bratskom Nissanu, ali Micrin agregat je atmosferac i pri tomu veći (1.2 litre) i definitivno manje živahan. Nitko ne nudi kombinaciju ovako male kubikaže i ovih voznih svojstava i performansi.

Foto & video: Dejan Jurić