Povratak legende

Test: Novi Renault Twingo

11841
|
23. kolovoza 2015.
Renault TwingoRenault TwingoRenault TwingiRenault TwingiRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoReanult TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault TwingoRenault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingi
Renault Twingi
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Reanult Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo
Renault Twingo

Renault je modelom Twingo, sada već davne, 1993. godine napravio pravu revoluciju u klasi malih gradskih automobila. Monovolumenska karoserija s pomičnom stražnjom klupom automobilu dugom samo 343 cm osigurala je prostranost i praktičnost do tada ne viđenu u toj klasi automobila. U čak 14 godina tržišnog postojanja prodano je čak 2,4 milijuna primjeraka što je Twingu osiguralo status legende.

Ako izuzmemo drugu generaciju, kojoj su mnogi zamjerali bezidejnost i nedorečenost i odmak od onoga što Renault u svijetu automobila jest, s trećom generacijom možemo sa sigurnošću reći, revolucija se nastavlja.
Od prije nekoliko godina, kad je potpisana suradnja između Renaulta i Daimlera bilo je jasno da će novi Twingo biti plod rada ovih dvaju proizvođača automobila. Renaultovo iskustvo i tehnologija u segmentu malih automobila Daimleru je više nego dobrodošla za proizvodnju novog Smarta, tim više jer je Smart, bez obzira na zamjetne prodajne rezultate, ipak donosio financijski gubitak. Smart (1997. – 2006.) je kompaniji iz Stuttgarta prouzročio gubitak u iznosu od ukupno 3,4 milijarde eura, što znači da je za firmu svaki primjerak s trake izašao s 4.470 eura već u minusu.

IZVANA

Retro inspiraciju za izgled novog Twinga dizajnerski tim Renaulta pronašao je u više svojih dobro poznatih modela. To se prvenstveno odnosi na stražnji dio s proširenim bokovima koji jasno podsjeća na stari i legendarni Renault 5 Turbo dok prednji dio, s odvojenim dnevnim svjetlima, asocira na Renault 8. Dimenzijama novi Twingo može zavarati na prvi pogled. Naime, uživo bi malo tko na prvu rekao da je Twingo 3 u dužinu kraći od prethodnika i to čak za 10 cm dok je na širini izgubio 2 cm. Dimenzije koje su porasle i na kojima je dobio prostranost u unutrašnjosti su osovinski razmak koji mjeri 249 cm (čak 12 cm više u odnosu na Twingo 2), a visina vozila je veča za 8 cm i iznosi 155 cm. Za ilustraciju valja istaknuti da je to samo 2 cm manje nego visina Captura. Što se tiče vanjskog izgleda definitvno možemo konstatirati da se novi Twingo izdvaja iz mase sličnih vozila „mini klase“, čak što više, možemo reći da nudi najzanimljiviji i najlepršaviji među pripadnicima ove klase. Vizualni dojam dodatno podižu opcije individualizacije s naljepnicama na bočnim stranama automobila.

IZNUTRA

Šarenilo intenzivnih i boja karakterizira unutrašnjost novog Twinga. Mladenački tonovi i mogućnost kombiniranja zadovoljit će i najzatjevnije. Subjektivno gledano, upravljač novog Twinga je jedan od najljepših među Renault modelima, a rekli bi smo i šire. U ruci „leži“ savršeno, a dojmu pridonosi i podrezani donji dio koji daje i svojevrsnu „sportsku notu“ Twingu. Već standarno, kao i u većini Renault modela, na upravljaču se nalaze komande tempomata kojima je kod Twinga pridodana i tipka za ...... Iza upravljača su, vrlo pregledni, pokazivači brzine, stanja goriva u spremniku te ostali indikatori u vidu kontrolni žaruljica. Ne, nismo ništa preskočili. Novi Twingo nema pokazatelj broja okretaja, bar ne na uobičajenom mjestu. Naime, pokazatelj broja okretaja može se naći unutar aplikacije R & GO koja se instalira na pametni telefon koji se postavi na nosač iznad samog radio prijemnika. Ova aplikacija, osim spomenutog, nudi i bezbroj drugih mogućnosti među kojima su i navigacija. Koncepsijski jako zanimljivo rješenje, ali kao ljubitelji „stare škole“ voljeli bi smo da je pokazatelj broja okretaja na „klasičnom“ mjestu.
Unutrašnjost novog Twinga nudi obilje pretinaca i zanimljivih rješenja. Jedno od njih je svako i odstranjivi pretinac "Flexicase" ispred suvozača, koji kad se izvadi može biti i priručna torba za ljepši spol. Pretinac ispred vozača se također može vaditi. Paket Sport, kojim je dodatno bio opremljen testirani Twingo sadrži i aluminijske papučice i ručica mjenjača.
Unutrašnjost novog Twinga je povišena pa pri samom ulasku stječete dojam da se radim o kakvom gradskom crossoveru, a ne o gradskom miniju. Privikavanje na ulazak i poziciju sjedenja je vrlo lako.

MOTOR I PRIJENOS

Trenutno se u Twingu nude dva motora, 1.0 SCe od 70 KS i snažniji 0.9 TCe motor koji razvija 90 KS. Potonji smo je pokretao testnog Twinga, a radi se o motoru koji je svoju promociju imao uvođenjem na tržište aktualne generacije Clia. Radi se o trocilinarskom agregatu obujma 898 ccm (90 KS) s okretnim momentom od 135 Nm dostupnim od 2.500 okretaja. Zbog smještaja straga u ograničeni prostor motor je morao biti prerađen u odnosu na verziju iz Clia. Do motora se dolazi uklanjanjem podnice prtljažnika koja ima funkciju toplinskog izolatora i skidanja poklopca motora koji je pričvršćen sa šest vijaka. Sam postupak nije kompliciran, a prosječnom vozaču će biti i nepotreban jer se u motornom prostoru može samo kontrolirati razina ulja u motoru, dok su akumulator, ekspanziona posuda i posuda tekućine za brisače smješteni sprijeda. Motor je uparen s mjenjačem od 5 stupnjeva, a ručica mjenjača je u testnoj verziji bila aluminijska što je blagodat koju donosi opcijski paket SPORT. Mjenjač ima precizan i ne predug hod.

ZA UPRAVLJAČEM

Kako smo ranije i spomenuli pozicija sjedenja je povišena, ali vrlo ugodna i zahtjeva vrlo malo privikavanja, a preglednost je pohvalna. Zahvaljujući krugu okretanja od samo 8,65 m novi Twingo se snalazi u gradskim ulicama Twingo kao riba u vodi. Vožnja otvorenom zavojitom cestom je pravo zadovoljstvo jer se Twingo drži podlogu kao da ide po tračnicama. Doprinos tome daju i za dva broja veće gume otraga. Tako testni Twingo sprijeda ima gume 185/50 R16, a otraga, čak 205/45 R16. ESP je izuzetno revan pa se aktivira na svaku mogućnost gubitka pravca, a ne postoji mogućnost njegovog isključivanja pa nismo uspjeli iskusiti kakvo bi bilo ponašanje Twinga bez ove elektronske asistencije. Dodajemo, nažalost. S motorom 0.9 TCe od 90 KS Twingo može biti vrlo brz, ali to iziskuje češće posezanje za ručicom mjenjača, a razlog je u tome što se radi o agregatu malog obujma. Do stotke Twingo 0.9 TCe ubrzava za samo 10,8 s i maksimalnom brzinom do 165 km/h. Kako i priliči malim trocilidrašima štedljivost ovisi prvenstveno od stila vožjne. Umjerenom vožnjom otvorenom cestom može se postići vrlo niski prosjeci, a tvornica navodi 4,3 lit/100 km. Nakon višednevnog druženja prosječna potrošnja koju je putno računalo pokazivalo je 6,4 što držimo vrlo dobrim rezultatom jer test sadržavao dinamičnu vožnju otvorenom cestom i gradom.

NA KRAJU...

Novi Renault Twingo je na tragu uspjeha prve generacije. Riječ je o izuzetno zanimljivom automobilu koji u klasi gradskih mališana nudi izuzetno zanimljiv dizajn, prostranu unutrašnjost unutar malih vanjskih dimenzija i izuzetnu okretnost. Krug okretaja od samo 8,65 m je za cijeli metar manji od konkurencije. Pokretan motoro 0.9 TCe (90 KS) Twingo se pretvara u pravu malu jurilicu u gradu i „gutača“ zavoja na otvorenoj cesti.

Detalji o testnom automobilu:

Renault Twingo 0.9 TCe 90 Stop&Start Dynamique Energy
Cijena osnovnog modela: 17.414 KM
Cijena testnog modela: 28.124 KM

Tehničke karakteristike

MOTOR: 3-cilindarski turbo benzinski obujma 898 ccm, snaga: 66 kW/90 KS pri 5.500/min, okretni moment: 130 Nm pri 2.500 o/min; DIMENZIJE: dužina 359, širina 164, visina 155 cm, osovinski razmak: 249 cm, prtljažnik: 188 litara, masa/nosivost: 943/439 kg; PERFORMANSE: Ubrzanje: 0-100 km/h 10,8 s,najveća brzina 165 km/h; POTROŠNJA: grad 4,9, otvoreno 3.9 kombinirano 4.3 l/100 km. POTROŠNJA NA TESTU: 6,4 l/100 km

Paket opreme Dynamique

Dodatna oprema na testnom automobilu:

Sustav za pomoć pri parkiranju straga 572 KM, Paket UDOBNOST (Automatski klima uređaj, senzor za kišu i automatsko uključivanje svjetala) 1.121 KM, Paket SPORT (Aluminjski naplatci 16" Juvaquatre, Aluminijske papučice i ručica mjenjača , Paket LOOK vanjski izgled - Crvena Flamme, Paket LOOK unutrašnjost - Crvena Flamme, Flexicase pretinac sprijeda u crvenoj boji, Presvlake u kombinaciji koža/tekstil, vrata s crvenim detaljima na crnoj podlozi, Bočna naljepnica Sport) 1.785 KM, Metalik boja 664 KM, Bočna naljepnica Landscape crne boje (dostupno na bojama: Bijela Cristal, Plava Dragee, Žuta Eclair) 435 KM, Odstranjivi pretinac "Flexicase" u središnjoj konzoli sprijeda s pokrovom u boji personalizacije 206 KM, Paket AMBIENT - Crvena Flamme (Pretinci sprijeda (kod središnje konzole i ispred suvozača) u crvenoj boji Crvena Java Natte unutrašnjost) 435 KM