Prodano 10,61 milijuna vozila

Grupa Renault-Nissan preotela VW-u titulu svjetskog lidera po prodaji vozila

1611
|
6. veljače 2018.
Grupa Renault-Nissan preotela VW-u titulu svjetskog lidera po prodaji vozila

Francusko-japanska grupa Renault-Nissan prodala je u 2017. najviše lakih vozila, nakon pripajanja Mitsubishi Motorsa, istisnuvši sa vodeće pozicije njemački Volkswagen.

Nissan Motors prodao je lani rekordnih 5,82 milijuna automobila, a francuski proizvođač Renault 3,76 milijuna. Mitsubishi  je prodao 1,03 milijuna, pa je tako ta grupa u 2017. ukupno prodala oko 10,61 milijun lakih vozila.

Zajedno su ta tri proizvođača automobila premašila rekordnu Volkswagenovu razinu od oko 10,53 miliona prodanih lakih vozila, istisnuvši ga sa vodeće pozicije u svijetu. Volkswagen grupacija uključuje i brendove Audi, Škoda, Seat i Porsche.

Predsjednik Renault-Nissana Carlos Ghosn obećao je da će iskoristiti veliki broj prodanih automobila kako bi udvostručili uštede do 2022. godine na 10 milijardi eura, temeljem povećanja godišnjeg obujma prodaje na 14 milijuna vozila.

Renault, Nissan i još neki proizvođači automobila žele koristiti više standardiziranih dijelova vozila i konsolidirati proizvodne platforme, sa svrhom smanjenja troškova istraživanja i proizvodnje i povećanja profitabilnosti.

I Toyota ima sličan pristup, a paralelno je udružila snage s Mazdom i Suzukijem kako bi kontrolirali troškove razvoja i marketinga električnih automobila i drugih novih tehnologija.